Adviesraad Sociaal Domein Heusden

U bent hier:  Home » Basisschool De Vijfhoeven in Vlijmen werkt mee een dementievriendelijke gemeente.

Basisschool De Vijfhoeven in Vlijmen werkt mee een dementievriendelijke gemeente.

Basisschool De Vijfhoeven heeft meegewerkt aan een scholenproject in het kader van Heusden Dementievriendelijke gemeente. Doel van het project is om de bewustwording van de ziekte en het omgaan met mensen met dementie te vergroten.

 In de gemeente Heusden is de kerngroep Dementie Vriendelijke Gemeente (DVG) actief bezig om dementie onder de aandacht te brengen een dementievriendelijke en mensvriendelijke samenleving te worden.

Met de toenemende vergrijzing krijgen steeds meer mensen in hun directe omgeving met dementie te maken en komen ook kinderen met dit ziektebeeld in aanraking. Oudere mensen blijven steeds langer thuis wonen waardoor we moeten leren om te gaan met grootouders, familieleden of buurtbewoners die langzaam aan steeds meer vergeten en de grip op hun leven verliezen. Soms zien we de verschijnselen ook bij een dementerende ouder als de ziekte zich al op jonge leeftijd manifesteert.

De 2e pilot van het scholenproject kon uitgevoerd worden met medewerking van Patricia de Folter en Ineke Arens van basisschool De Vijfhoeven in Vlijmen. Het scholenproject bestond uit een informatief – en interactief programma zodat leerlingen van groep 8 leren wat er in het hoofd en leven van iemand met dementie gebeurt en hoe we daar als samenleving mee om kunnen gaan.

Maandag 22 mei 2017 keken 30 kinderen van groep 8 met enige nieuwsgierigheid naar de presentatie en luisterden naar de uitleg die dementiedeskundige Marion Arends gaf over de ziekte. Ook wethouder Margo Mulder kwam een kijkje nemen in de klas.

Het werd een interactieve ochtend waarbij de leerlingen vanaf het begin van de presentatie betrokken werden bij het project. Drie kinderen vertelden kort over de eigen ervaring, een paar leerlingen hadden een grootouder of kennis die de ziekte van Alzheimer had. Mede door die verhalen kregen de leerlingen meer begrip over dementie en natuurlijk waren er ook nog vragen die mondeling gesteld werden of op een briefje werden ingeleverd. Een filmpje waarin te zien was hoe een 8-jarig meisje omgaat met haar vader die Alzheimer heeft maakte veel indruk.
Juffrouw Ineke liet de leerlingen op coöperatieve wijze activiteiten bedenken die zij met dementerenden zouden kunnen ondernemen. De antwoorden waren zeer uiteenlopend en varieerden van spelletjes van vroeger doen, herinneringen ophalen, veel op bezoek gaan tot thuis helpen.

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk basisscholen meedoen en dat het lespakket ieder jaar wordt aangeboden zodat leerlingen van groep 8 op hun weg naar zelfontplooiing en zelfstandigheid als “ambassadeur” van een dementievriendelijke gemeente meehelpen aan een mensvriendelijke samenleving. Het lespakket sluit naadloos aan op sociale duurzaamheid en actief burgerschap.

Deze 2e pilot is georganiseerd door DVG Heusden in samenwerking met Patricia de Folter en Ineke Arens van De Vijfhoeven in Vlijmen.